Hva er det med nordmenn og ski?
Skrevet av Per Arne Gjerdi
Vi er det mest skigående folket i verden, og vi dominerer når det konkurreres internasjonalt i langrenn. Forfatter og skientusiast Thor Gotaas minner om at folk flest ikke går på ski. Vi spør ham likevel hvorfor så mange nordmenn dyrker denne lidenskapen.
For å få et fyldig svar på det noe upresise spørsmålet i tittelen, tok Agenda 3:16 turen til Korsvoll i Oslo. Der, like ved inngangen til Oslomarka i nord, bor folkloristen, forfatteren og skientusiasten Thor Gotaas. Det er vanskelig å tenke seg at noen i dag vet mer om norsk skikultur og langrennshistorie enn den 50 år gamle brumunddølen.
Han vokste opp i Brumunddal, men har nå bodd 30 år i Oslo. Og det var etter å ha tatt hovedfag i folkeminnevitenskap ved Universitetet i Oslo på slutten av 90-tallet, at han ble forfatter. Så langt er det blitt 25 bøker om ulike temaer.
– Jeg er interessert i folkelig kultur, sier Gotaas.
– Jo mer usynlig ting er i historien, desto mer interessante er de for meg. Jeg har skrevet bøker om sjømenn, tatere, loffere og uteliggere, for å kartlegge delvis ukjente grupper og mennesker.
– Og langrenn?
– Ja, langrenn har jeg alltid vært interessert i. Jeg har gått en del på ski selv. Er ikke noe god, men har gått Birken 23 ganger.
Les hele saken i nummer 2/2016, der du også møter Vegard Ulvang.